13.5.2013

Formaali vs. informaali - virtuaali vs. autenttinen, 13.5

Formaalilla oppimisella on perinteisesti tarkoitettu oppilaitoksessa opittua "kirjatietoa", muodollisia opetussuunnitelmiin kirjattuja tavoitteita ja niiden tavoitteellista saavuttamista. Se on pitkälti perustunut kirjattuun tietoon ja perinteisiin opetusmenetelmiin.

Informaali oppiminen edustaa enemmän arkielämässä ja oppilaitosta ympäröivässä ympäristössä tapahtuvaa oppimista.  Informaalin oppimisen merkitystä on tutkittu viime vuosien aikana ja sen merkitys oppimisen prosessissa on osittautunut merkittävämmäksi kuin ennen ehkä uskoimme. Informaalin oppimisen kanavina on tyypillisesti nähty esimerkiksi radio, televisio, teatterit ja kirkot, nykyään yhä enemmän myös muut mediat.

Nykyajan teknologinen kehitys on tuonut arkeemme älylaitteet, jotka joustavasti mahdollistavat tiedonhaun, interaktiiviset toiminnot ja kontaktoinnin aikaan ja paikkaan sitomatta, eri tarkoituksiin luoduissa virtuaalimaailmoissa ja oppimisympäristöissä ja niiden avulla. Virtuaaliympäristössä voi tehdä vaikka museokierroksen kotisohvalla. Hienoa näistä uusista mahdollisuuksista tekee niiden yhdistäminen autenttiseen kokemukseen vastaavassa paikassa. Parhaimmillaan mielestäni virtuaaliympäristö toimiikin juuri näin, yhdistettynä todelliseen kokemukseen. Ja näin edelleenhämärtyvät formaalin ja informaalin oppimisen rajat, uusien teknologisten apuvälineiden avulla..

Terveisiä sekä virtuaali- että autenttiselta kierrokselta Pietarinkirkosta, Vatikaanista,
Mari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti